Undran...

Ska det verkligen vara billigare att köra min Renault Clio -92 tur och retur Uppsala-Tierp än att ta tåget?? 12 mil med tåg kostar 160 kronor medan motsvarande kostnad med bil uppgår till 96 kronor med nuvarande bensinpris.

Vi investerar miljontals kronor i hållbar utveckling, forskar på hållbar utveckling och idag så kan du doktorera inom hållbar utveckling. Hållbar utveckling har idag blivit ett begrepp så brett att det inte finns någon klar definition på det.

Nyligen publicerades resultatet från en stor undersökning där det går att utläsa följande:

"Nya strategier behövs för att mänskligheten ska kunna hantera de klimatförändringar och andra globala miljöhot som ligger framför oss i det 21:a århundradet. I det kommande numret av den vetenskapliga tidskriften Nature har en grupp av 28 internationellt välrenommerade forskare gjort ett första försök att identifiera och kvantifiera nio planetära biofysiska gränsvärden – “planetary boundaries” – inom vilka mänskligheten bör hålla sig för att våra samhällen ska kunna fortsätta utvecklas och blomstra."

Ur pressmeddelandet publicerat den 23/9-2009 på Stockholms universitets hemsida.

Det är beundransvärt att det instiftas doktorandplatser, genomförs undersökningar, startas center för hållbar utveckling etc etc. Men så länge viljan i samhället saknas till förändring så är detta bara ett kostsamt sätt att bekräfta det vi redan vet. Vi vet att vi påverkar miljön, vi vet också att vi måste göra något åt det. Dock så gör varken vi på gräsrotsnivå något markant för att förändra detta, på statsnivå så finns inte viljan heller... USA vägrar fortfarande att skriva under Kyoto-avtalet, handeln med utsläppsrätter är enligt min mening ett förlegat system som bör omformas och så vidare.

Så länge marknaden och företag tillåts att styra efter sina förlegade tillverkningsmetoder, låter lönsamheten och enskilda individers vinstintressen ligga före våra framtida generationers välmående och möjlighet att leva på den här planeten så kommer dessa fantastiska "biofysisk gränsvärden" och liknande resultat bara just vara fina ord.

Enligt min mening så borde nuvarande regering inte ha sänkt skatterna med miljarder, miljarder som främst kommer de rikaste och förmögnaste i landet till nytta för övrigt, de skulle istället ha öppnat upp för kostnadsfri lokaltrafik, byggt ut järnvägar och infrastruktur, förbättrat möjligheterna för utökad lokaltrafik i områden som t.ex. Norrbotten och Gotland där det idag inte finns rimliga alternativ till bilen.

Sverige bör inte bara försöka påverka andra länder genom ord till att genomföra förbättringar av miljön, Sverige bör också vara det land som leder utvecklingen genom exempel! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0